Programok

1A Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya, EFOP pályázati támogatásával A korosztályok öntevékeny együttgondolkodásáért a sokszínűség jegyében „CINKE Őszi Fesztivál” címmel rendezvényt tartottunk.

A Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület CINKE – Civilek Nevezetes Kulturális Eseményei – Program eseményei kulturális közösségépítéssel hidat vernek az ifjú és a szenior korosztály közé. A projekt növeli az idősek aktivitását, bevonja őket az eseményeken keresztül a rendezvényekbe. A társadalmi felelősségvállalás jegyében részt vettek a szervezésben, bonyolításban önkéntes munkát végzők az egyesület részéről. A fesztivál nemzetközi részvétellel zajlott.

3Eszterhai Katalin Kanadában élő magyar újságíró, író, eddig 5 sikerkönyvvel büszkélkedhet. Dévényi Ildikó színművész invitálására vállalta, hogy a fesztiválon könyvbemutatót tart, és ezért átszelte az óceánt. A 71 esztendős rendkívül aktív írónő a szenior kor szépségeit, a benne rejlő lehetőségeket, családtörténetét és csodás gyógyulásának történetét osztotta meg a vendégsereggel. Bemutatta mind az 5 könyv összefoglalását. Első írása az Akaratunk gyógyereje volt, melyet számos nyelvre lefordítottak, sok országban bestsellerré vált. A könyvben súlyos betegségéből való csodás gyógyulását osztotta meg, gyógyító receptekkel, lélekvidító történetekkel, természetes gyógymódokkal, hasznos tanácsokkal. A mű elsősorban a saját hozzáállás jelentőségét hangsúlyozza, mely a belső akarat által hozza létre az egyénben a gyógyulás varázslatát. A Légy az élet csodálója című mű az írónő önvizsgálódása, amelyben elmeséli, hogy az öröm mellett el kell fogadni az üröm jelenlétét, a szomorúságot is, mely az élet természetes velejárója. Hitvallása, hogy idős korban is önmagához méltó tudjon maradni az ember, ennek megvalósításához ad használható, jó tanácsokat.  A Szeretném még elmondani, szerettem című kötet a szeretet meséje, melynek ereje megváltoztatja az emberi sorsokat. Fontosnak tartja a tartalom nélküli szavak kerülését, az emberi kapcsolatok és a szeretet kimondását, az élő kontaktust, az őszinteséget és a szeretet közvetítést a szeretett emberek felé. A könyv megtanít mások és önmagunk szeretetére. A Majdnem Eszterházy – Porból a csillagokig című alkotás az Eszterházy családhoz fűződő viszonyát, életpályáját jeleníti meg a mélyszegénységtől a csillogásig. Eszterhai Katalin megküzdött démonaival és felemelkedett! Olyan, mint a csillagok, Ő is beragyogja pozitív gondolkodásmódjával a környezetét. . Legújabb kötete a Csillag lettél, mely 42 Édesanyjához a túlvilágra írt levelet tartalmaz. Egyfajta „halottaskönyv”, hiszen senkinek nem tudja már elküldeni. Elmondja mennyire fontos az elengedés, a megbocsátás ereje, hogy semmi ne mérgezhesse az életet. 15 év kellett ahhoz, hogy ezeket a leveleket képes legyen megírni.

2Összegzésül egy méltó és aktív élet rajzolódott ki a szavakból, önszeretettel, gyógyító hozzáállással, példaértékű gondolatokkal, a szeretet kivetülésével. A fiatalok az idősek megbecsüléséhez kaptak útmutatást, az idősek ötleteket, az aktív és értékes időskori léthez. A jelenlévőkre - fiatalokra, idősekre egyaránt - erőteljesen hatott a léleksimogató hangulat. Egy kis vendéglátás, aprósütemény, hűsítők felszolgálása mellett könyvek vásárlására, dedikálásra és az írónővel való személyes beszélgetésekre is lehetőség nyílott.

A fesztivál sikeres és rendkívül értékes program volt, abszolút megfelelt a pályázatban vállaltaknak. Sajnos azonban a koronavírus magas megbetegedésszáma miatt a rendezvénynapon nagyon sokan mégis lemondták, így - méltatlanul - csak 65 fős részvétellel zajlott. Több, mint 40 fő az utolsó pillanatban jelezte, hogy a vírusveszély miatt nem mer eljönni. A szervezet lázméréssel, fertőtlenítési és egyéni döntésű maszkhasználat mellett rendezte meg a fesztivált, természetes szellőztetés mellett. Sajnos a járvány olyan „vis major”, mely ellen nincs mit tenni a megelőző eszközök igénybe vételén kívül, melyekről a szervezet gondolkodott. A rendezvény üzenete ilyen nehéz időkben kifejezetten fontos; félelem helyett szeretet és önmegvalósítás! Szerencsés helyzet azonban, hogy a nyári fesztivál majdnem dupla létszámmal zajlott, így az kompenzálja a mostani rendezvény hiányosságait.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018