Programok

1.14A Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya, EFOP pályázati támogatásával „A korosztályok öntevékeny együttgondolkodásáért” pályázat keretében, a sokszínűség jegyében „Költészettel az aktivitásért” címmel Versíró, vers- és prózamondó versenyt bonyolítunk. A kihirdetés megtörtént 2020. július 31-én a Mecseki Gyémántok Natúrpark kezdeményezés - Abaliget, Hosszúhetény, Komló, Kovácsszénája, Magyaregregy, Magyarhertelend, Mánfa, Mecsekpölöske, Orfű és Pécs - területére vonatkozóan a Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület által az egyesület székhelyén.

 

Vendéglátás biztosításával zenei fellépéssel, interaktív kivetítéssel zajló eseményre a 36 éve sikeresen működő Komlói Német Klubban került sor a versverseny részleteinek meghirdetése, munkamegbeszéléssel egybekötve. 30 fő előzetesen ígérkező a koronavírus-helyzet rosszabbodására való tekintettel aznap mondta le a részvételt, így sokkal alacsonyabb létszámú volt a résztvevő, mint az előzetes egyeztetések alapján várható volt, azonban a jelenlévők lelkesek voltak. Köszöntőjében Kis Varga István, a Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület elnöke a Korosztályok öntevékeny együttműködése projekt kapcsán beszélt a pályázat lényegéről, majd bevezette a jelenlévőket az öntevékenység terjesztése, a célkorosztályok aktivitásának növelése céljából megrendezésre kerülő „Költészettel az aktivitásért” című Gyermek, Ifjú, Aktív és Szenior kategóriában indított versíró, valamint vers- és prózamondó verseny részleteibe. A verseny célja a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv és a kulturális identitás és a helyi közösségek 2.14megerősítése. Kiemelt cél, hogy a művek tolmácsolásával a célcsoportok irodalomkedvelői aktív résztvevőként kapcsolódjanak be kulturális eseményekbe. Az egyesület önkéntesei és a CINKE – Civilek Nevezetes Kulturális Eseményei Program több olyan tagja vett részt az esemény szervezésében, akik valamiben különlegeset nyújtanak az irodalom területén. Kis Varga István köszöntőjében a CINKE nemzetközi tagokkal is büszkélkedő művészkör 2008-as alakulásáról és az azóta eltelt időről beszélt. Ezt követték a művészeti bemutatkozások. A szenior korú résztvevők közül egy jelentkezés történt. Lakatos Mária - Pötyi – kisebbségi származású énekes gitáros művész, a CINKE Program tagja az eseményen több dalt adott elő. Szintén az egyesülethez tartozik a pályázat segítségével megalakult közösség az önkéntes szeniorokból álló Vadvirág énekkar, akik magyar nótákkal örvendeztették meg a résztvevőket. Várkonyi Judit pécsi irodalmár - aki szintén a CINKE Program segítségével vált alkotó irodalmárrá - a szonettforma jellegzetességeiről és a CINKÉ-n alkotóként megélt tapasztalatairól számolt be, majd további versek, dalok és közös irodalmi műhelymunka következett.

A rendezvény moderátora Kis Varga István, az Origó-Ház Egyesület elnöke volt.

A kulturális eseményen az öntevékenység erőteljes jelenlétben zajlott, melyen a célkorosztály magas létszámban képviseltette magát.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018