Programok

1.15A Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya, EFOP pályázati támogatásával „A korosztályok öntevékeny együttgondolkodásáért” pályázat keretében, a sokszínűség jegyében „Költészettel az aktivitásért” címmel népfőiskolai előadást bonyolítottunk.

Vendéglátás biztosításával zenei fellépéssel, interaktív kivetítéssel zajlott az esemény az Origó-Házban, mely a szenior korú Hadikfalvi Farkas István bemutatkozása volt. Utolsó pillanatban megint előzetesen ígérkező 15 fő a koronavírus-helyzet rosszabbodására való tekintettel aznap mondta le a részvételt, így sokkal alacsonyabb létszámú volt résztvevő, mint az előzetes egyeztetések alapján várható volt. Hadikfalvi Farkas István kardiológusa javaslatára szintén nem mert közösségbe jönni, ezért online bejelentkezéssel interaktívan tartottuk meg az eseményt. Köszöntőjében Kis Varga István, a Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület elnöke a Korosztályok öntevékeny együttműködése projekt kapcsán beszélt a pályázat lényegéről, majd ismertette a jelenlévőknek az öntevékenység terjesztésének, a célkorosztályok aktivitásának jelentőségét. Hadikfalvi Farkas István verseivel színesítve beszélt a gyermekkoráról, családi életéről, munkáiról, keresztény hitéről, erkölcsi értékrendjéről. Testvére Farkas Pál a véméndi Székely Pávakör vezetője, a Népművészet Mestere kiváló táncos volt. Kiderült, mennyire fontos számára a pécsi események utókor számára való megörökítése, ezért rendszeresen videófelvételeket készít 30 éve, mely tevékenységével alapító tagja az Origó-Házban létrejött Pécsi Videokamerások Klubjának is. Kivetítésre került Székely Miatyánk című zenés versvideója, melyet a közönség meghatódva hallgatott végig. Domokos 2.15Edit pécsi irodalmár szintén a Miatyánk ihletésére készült az Én imám című versével ajándékozta meg az idős alkotót. Lakatos Mária - Pötyi – kisebbségi származású énekes gitáros művész, a CINKE Program tagja az eseményen több dalt adott elő, többek közt a magyarságtudatáról híres művész számára a Magyarország című dal is elhangzott. A szeniorokból álló Vadvirág énekkar Hadikfalva településről származó nótákkal örvendeztette meg az alkotót és a résztvevőket. Kiderült, hogy a nótakör egyik tagja szintén Hadikfalván született és egyidős a művésszel. A bemutatkozáson szó esett Hadikfalváról, a magyar gyökerekről kalandos életéről, melyről Várkonyi Judit pécsi irodalmár faggatta az idős alkotót. A riport rendkívül mélyre és őszintére sikeredett. Láthattuk, hogy a háttérben ott lóg a magyar zászló, és az erdélyi – bukovinai székely - származásra is büszke a szenior korban is aktív alkotó. További versek, dalok és közös irodalmi műhelymunka következett.

A rendezvény moderátora Kis Varga István, az Origó-Ház Egyesület elnöke volt. Zárásként a székely és a magyar himnusz is elhangzott, melyet mindenki meghatottan, vigyázzállásban hallgatott végig a helyszínen és a kamerák előtt is. Az online megoldástól eleinte ódzkodtunk, de kiderült, mennyire jól tud működni, és milyen hasznos! A résztvevők örömmel értesültek az alkotó munkásságáról, életéről, a bukovinai székely hagyományokról és a magyarságtudat erős jelenléte is magas színvonalra emelte az eseményt, melyet az aktív idős zenészek tettek még élvezhetőbbé.

A népfőiskolai eseményen az öntevékenység erőteljes jelenlétben zajlott, melyen a célkorosztály magas létszámban képviseltette magát.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018