Programok


1A Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya, EFOP pályázati támogatásával „A korosztályok öntevékeny együttgondolkodásáért” pályázat keretében, a sokszínűség jegyében népfőiskolai előadást bonyolítottunk.

Zenei fellépéssel, interaktív kivetítéssel zajlott az esemény az Origó-Házban, mely a az október 23-i megemlékezések jegyében zajlott. Néhány előzetesen ígérkező a koronavírus-helyzetre való tekintettel ismét lemondta a részvételt, így ismételten jóval alacsonyabb létszámú volt résztvevő, mint az előzetes egyeztetések alapján várható volt.

Köszöntőjében Kis Varga István, a Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület elnöke a Korosztályok öntevékeny együttműködése projekt kapcsán beszélt a pályázat lényegéről, majd ismertette a jelenlévőknek az öntevékenység terjesztésének, a célkorosztályok aktivitásának jelentőségét. Ezt követően részletes betekintést nyújtott az 1956-os események történelmi hátterébe, kialakulásának okait 2megvitatva. A szenior közösséggé avanzsált Vadvirág kórus az alkalomhoz illő dalcsokrot adott elő. Kiss Béláné Örkény István:Levelek egy percben - Fohász Budapestért című novellájával alapozta meg a hangulatot. Papp Zsóka pécsi irodalmár az ünnephez kapcsolódó verseket szavalt. A 84 éves Bajusz József pécsi irodalmár, aki akkor 20 éves volt, saját élményeit, és 56-os költeményeit osztotta meg a nézőkkel. Lakatos Mária – Pötyi - a Honfoglalás című dalt gitárkísérettel prezentálta. Az 56-os eseményekkel szóló videók kerültek kivetítésre. Várkonyi Judit pécsi irodalmár Márai Sándor Mennyből az angyal című versét adta elő. Újabb kivetítést követték más élménybeszámolók. Krajnyák József 11 évesen Szegeden élt, és a forradalom idején személyes tapasztalatokat szerzett, melyeket elmesélt a jelenlévőknek. További versek, dalok és közös irodalmi műhelymunka következett.

3A rendezvény moderátora Kis Varga István, az Origó-Ház Egyesület elnöke volt. Zárásként a Mecseki láthatatlanokról szóló videót néztük meg közösen, egy megemlékező dallal búcsúzott a Vadvirág kórus, majd Pötyi szórakoztatta a közönséget egy kis házi süteményes, zsíros kenyeres vendéglátással egybekötve.

A kulturális eseményen az öntevékenység erőteljes jelenlétben zajlott, melyen a szenior korosztály volt többségben.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018