Programok

1Igazán nívós programon vehettünk részt csütörtökön az Origó-Házban. Bemutatásra került a Mesterség Műhely, melyben fő szempont a régi mesterségek, a székelység hagyományainak, szokásainak felelevenítése volt Gáspár Klára Székely trilógiájának harmadik, záró kötetének a Székely sorsnak bemutatójával egybekötve. A projektesemény elsődleges célja a közösségépítés, a hagyományok továbbvitelével a célkorosztályok aktivitásának növelése.

Az esemény moderátorai Kis Varga István, az Origó-Ház Egyesület elnöke és Bartalovics Zoltán a CINKE Program Művészeti vezetője voltak.

A Mesterség Műhelyben fő szempont a régi mesterségek, a székelység hagyományainak, szokásainak felelevenítése volt Gáspár Klára Székely trilógiájának harmadik, záró kötetének a Székely sorsnak bemutatójával egybekötve. A projektesemény elsődleges célja a közösségépítés, a hagyományok továbbvitelével a célkorosztályok aktivitásának növelése.

2Az eseményt díszbeszéddel nyitotta meg Dr. Péterffy Attila, Pécs Megye Jogú Város Polgármestere. Az előtérben, a folyosón és a teremben is megtekinthetőek voltak a régi idők mesterségeinek tárgyai. Bartalovics Zoltán beszélgetett a Székely Sors írónőjével a trilógia, kiemelten a záró kötet keletkezéséről. A székely gyökereket ápoló Fodor Zsóka Pepita díjas, Pepita különdíjas, Tolerancia díjas, a Magyar érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színművésznő, szinkronszínész olvasott részleteket a regényből szívet melengetően ízes, székely tájszólással. A Baranya Bokréta Népdalkör Radnóti Adél vezetésével székely népdalcsokrot adott elő. Ismét Gáspár Klárát „faggatták” a moderátorok, majd további könyvrészleteket követtek újabb dalcsokrok. Dévényi Ildikó pécsi színművész-koreográfus az írónő egy nehéz versét a XXI. századi eclogát adta elő. Kis Varga István elnök adomákat hozott fel a Mesterség Műhelyhez kapcsolódóan, így került újra szóba Klára „mestersége” is, aki a pécsi Önkormányzat Hatósági Osztályán dolgozott 30 évig. 2019 óta ír, regényeket, novellákat, s az utóbbi időben verseket is, melyek meg is jelentek a budapesti székhelyű Verslista gondozásában, többek között egy a háborús témájú szonett-koszorú is Füstölgő tavasz címmel. Az egyesület elnöke egy üveg pécsi cirfandlit adott át a Polgármester úrnak egy díszoklevél kíséretében, majd a programban résztvevő Művészek is virágot illetve díszokleveleket vehettek át szereplésükért.

3A projektesemény dedikálással, vendéglátással és kötetlen beszélgetéssel a kiállított mesterségtárgyak melletti múltidézéssel zárult.

Az eseményen mindkét célkorosztálynak volt képviselője, és önkéntesek is aktívan vettek részt a lebonyolításban.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018