Kultúra

A kultúra definíciója szerint egy összetett fogalom, melynek elemzése során több mint 100 definíciót állítottak össze. A különböző tudományágak és kutatások a saját céljaiknak megfelelően határozták meg. Területei: a művészet, tudomány, oktatás, vallás és a hagyományok. Ebből látható, hogy a kultúra átszövi a hétköznapjainkat, mindenhol megtalálható. Az Origó - Ház célja, hogy az állampolgárok, a képzéseink kapcsán segítséget kapjanak a kulturális megemelkedésre. Fejlődjön viselkedési, gondolkodási, kommunikációs és tanulási kultúrájuk, ami elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek.

CIVILEK NEVEZETES KULTURÁLIS ESEMÉNYEI

pécsi Origó - Ház 2007 őszén, a korábbi hazai és nemzetközi irodalmi találkozóinkra alapozva létrehozta a CINKE (Civilek Nevezetes Kulturális Eseményei) programot Bartalovics Zoltán, "amatőr" költő vezetésével, aki sokat tett a program életre hívásáért. 

Változó világunkban egyre kevesebb ember szentel időt, pénzt és fáradtságot a kultúrának. Célunk, a keleti városrész kulturális eseményeinek megrendezésén túlmutat. Fontosnak tartjuk: akapcsolattartástPécs város, az ország, azaz bárhol a világon élő művészettel foglalkozó vagy műpártoló magyar emberekkel; a velük valótörődést; művészeti és kulturálisértékeink összefogását és bemutatását. Segítünk megszervezni az alkotók és a közönség összetalálkozását. Tesszük mindezt vallási, politikai és etnikai hovatartozás nélkül.

Az első időkben kétheti rendszerességgel író-olvasó találkozókat rendeztünk, melyen amatőr írók - költők és irodalomkedvelők szűk körű találkozóira került sor. Jól jött az élő rádiófelvétel lehetősége, amelyet az Origó - HázRádió Mecsekszabolcs FM 87,8 MHz közvetít mind a mai napig. Későbbiekben havi rendszerességgel cserélődő kiállításoknak adtunk otthont, (festők, szobrászok, zenészek, nemezelők, gyékényezők, gobelinesek, csipke-verők) tiszteltek meg bennünket alkotásaikkal. Pécsi alkotók mellett a kiállító művészek nagy része az ország különböző pontjairól érkezett hozzánk. A tavalyi évben sikert sikerre halmoztunk. Szeptemberben nagy sikerrel egy hónapra beköltöztettük programunkat a belvárosba. Az EKF Csészényi Tér Infopontban 13 CINKE alkotó önálló szerzői estje valósult meg, valamint 3 hétre a Mária utcai Menedzsment Központban három kitűnő festőművész és egy szobrász művésznő állította ki műveit. Decemberben önálló Antológiát jelentettünk megCINKEfészekcímmel művészeink részvételével. Könyvünk, a Föld számos egyeteméhez, könyvtárához eljutott.

Mindeközben létrehoztuk a CINKE - Fórumként is működő honlapját az Interneten, mely lehetővé tette bárki számára helytől függetlenül a csatlakozást és ahol azonnali publikálásra, olvasásra, véleményezésre van lehetőség irodalomban, képzőművészetben egyaránt. Az oldalnak több, mint 150.000 fős a látogatottsága. Segítünk egymásnak, alkotunk és játszunk. Nyitott emberek vagyunk, kortól és nemtől függetlenül. Tagjaink között éppúgy megtalálható a tizenéves, mint a hatvanas, tanuló, informatikus, újságíró, könyvelő, nyugdíjas - az élet minden területéről. A közös identitás a távolságot, - mivel fizikailag az ország sőt, ma már elmondhatjuk a világ különböző városaiban élünk - elsöpri, mint a tavaszi szellő. Van tagunk Budapesttől Pécsig és Szegedig, - van többek között Izraelből, Kanadából. A CINKE programmal kapcsolatos további információ helyett, javasoljuk bárki keresse fel ezeket az oldalakat az alábbi eléréssel: http://cinke.origo-haz.hu

 

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018