Kultúra archívum

20231109 170831

Folytatódnak a remek programok az Origó-Ház Közösségi Térben. November 9-én ismét Gáspár Klára pécsi író volt a vendégünk, aki családregény sorozatát, Székely trilógiáját is nálunk mutatta be.

pecsbanyaA CINKE Program nagyköveteiként vettek rész október 6-án a Pécsbányatelepi Közösségi Házban megrendezett Gesztenye Liget Fesztiválon Sebestyén Andrea fotóművész és Bartalovics Zoltán költő. A két művésznek közös kiadványa, az "Esztrád" című könyv volt az est fő attrakciója, és mindazok, akik részt vettek ezen az eseményen, egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

20.01.27 bajuszArany pillanatok című sorozatunknak, Bajusz József a CINKE program rangidőse volt a vendége még 2015 májusában. Az akkori beszélgetésen Tánczos András és Palotás Károly vett részt. A beszélgetés előtt néhány héttel vehettünk részt Józsi bácsi önálló bemutatkozásán, ami szintén az Origó-Házban került megrendezésre. A rengeteg együtt töltött CINKE programon és természetesen az önálló esten sem tagadta meg magát az irodalmár, és több, keményen megfogalmazott politikai töltetű verset is előadott. Adva volt tehát az első kérdés, mely a politikai indíttatású versek hátterére volt kíváncsi. A válasz 60 évvel korábbi időszakra repített vissza minket.

 

Arany pillanatok…

CINKE Irodalmi Klub

Évek óta nagyszerűen működő CINKE Program tagságában felvetődött az igény, egy szakmai, irodalmi műhely elindítása iránt. A klubban lehetne ütköztetni véleményeket, itt helye van jobbító szándékú kritikák megfogalmazásának, szakmai beszélgetéseknek, elemzéseknek, tapasztalatcserének a minél magasabb szintű irodalmi munka érdekében.

orcsik 152A forró nyári napokhoz stílszerűen csatlakozva, egy ismert pécsi író, Orcsik Ferenc, „Pokol tüzében égve” című most megjelent kötetének a bemutatójára voltak hivatalosak az irodalomkedvelők az Origó-Ház CINKE Irodalmi műhelyébe csütörtök délután.
A meghívóban a CINKE Program művészeit, egy órás kis verselésre invitáltuk, mintegy felvezetésként a nehezebb fajsúlyú téma elé. A korai időpont ellenére szép számmal összegyűltek művészeink, és egy igazán színes pörgős, beszélgetéssel, hozzászólásokkal tarkított irodalmi órát rittyentettek. Az élő műsor béklyói nem kötötték az előadókat, ezért szabadabban adhatták elő saját, vagy hozott alkotásaikat. Az irodalmi Kávéházban Várkonyi Judit vezetése és irányítása alatt egymás után ragadtak mikrofont a jelenlévők.

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018