Június 12-én nyílt a 21 Párbeszéd, a Pécs2010 EKF program egyik leglátványosabb public art produkciója, amely ugyan véget ért, de hatása máig érződik. A projektgazdák könyvformában is emléket állítanak annak, hogy a részvevők hogyan rázták fel vagy éppen sokkolták a város lakóit.

 

2010. június 12-26. között volt látható a 21 Párbeszéd public art akció Pécsen. Habár csak két hétig tartott a rendezvény, több alkotás máig látható a tereken. Annak érdekében pedig, hogy még tovább fennmaradjon, ihletet, ötletet adjon azokra az időkre, amikor Pécs már nem lesz kultúrfőváros, de még minden bizonnyal dolgoznak itt kreatív csoportok, könyv formájában is emléket állítanak az alkotásoknak. A jövő public art művészeinek is segíthet feleleveníteni például Koleszár Ferenc, "Árnyas", a Binaura csoport "Éledő Fa" című munkáit, vagy a Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás által készített "Tisztelet az orgonaépítőknek" címet viselő alkotását. Felidézni a Bajkó Péter vezette csoport "Public paintings " című alkotását, Csernák Janka "Tabula Rasa" című installációját, vagy Schmidt András és Réthey-Prikkel Tamás "Tércsengő" című alkotását.

Ugyanígy szívmelengető lesz emlékezni Szabó Péter hajnali munkásokat köszöntő performance-ára, aki "Jó reggelt, jó munkát!" felkiáltásokkal és tűzijátékkal kedveskedett egy hétköznap hajnalon a dolgozni igyekvőknek. Netán Gyenis Tibor "Pécs dicsérete" szónokpárbajára, vagy a Happyland csoport "bicikliállomására" akkor, amikor az Európa Kulturális Fővárosa program tiszteletére felpárbeszédezett terek újra visszaszürkülnek hétköznapi valójukba.

Az eredetileg tervezett 21 helyszín a 21. századra és a rendszerváltás óta eltelt 21 évre utal, valamint egy egyszerű számjáték a 2010-es évszámmal. A szervezők igyekeztek olyan helyszíneket választani, amelyek művészeti szempontból kihívást jelentenek, valamilyen történelmi vonatkozásuk van, vagy egyszerűen csak feltűnőek.  Alapvetően a városlakók figyelmét akarták felhívni környezetükre, hol egy kis geggel, hol komolyabb alkotással, hol akcióval - most pedig egy könyvvel.