Látogatás Futó László Pálnál

A nyár utolsó napja sem maradt esemény nélkül az Origó-Ház Cinke kulturális programsorozatában.

A jól megszokott és kedvelt Origó-Házból kilépve, ismét jeles meghívásnak tettünk eleget akkor, amikor ellátogattunk Futó László Pál pécsi galériájába. 

A gyönyörűen berendezett, és a tárlathoz megfelelően felújítoot épületből kár lett volna a képeket kiragadni és elhozni hozzánk az Origó-Házba lévő kiállítóterembe.

A művész Pécsett született, itt érettségizett 1939-ben a Széchenyi István gyakorló reáliskolában. Három évig portrérajzolást tanult Gebauer Ernő festőművész magániskolájában. A soproni József Nádor Műegyetemen erdőmérnöki oklevelet szerzett 1943-ban. Államerdészeti szolgálat közben több évig Pécs város erdőmestere volt. 1956 után doktori és magántanári oklevelet szerzett a zürichi technikai főiskolán. Szabadidejében foglalkozott az Anaglyph festészettel. Képei saját zürichi galériájában állította ki, és megalapította a "Phanomen - Art" verlagot. Egy könyvet adott ki a térhatású festészetről. Mint a zürichi főiskola nyugalmazott tanára, mint kettős állampolgár 1995-ben visszatért Magyarországra, letelepedett Pécsett, a szülővárosában.

 

Az Apáca utcában lévő galériában egyedülálló térhatású festményeket láthatunk a kettőtől egészen a hat dimenziósig. Laci bácsi nagy örömmel és várakozással tekintett a rádiófelvétel elé és igazi házigazdává vált.

A szép számú látogató érdeklődve hallgatta Bartalovics Zoltán, a Cinke program művészeti vezetője által vezetett beszélgetést. Zoli, a tőle megszokott profizmussal, hozzáértéssel és felkészültséggel irányította a társalgást, aminek eredményeképpen nagyon sok személyes dolgot is megtudhattunk Laci bácsi életéből és munkásságáról.

Megtudhattuk, hogy a pályája elején még portréfestészetet tanult Gebauer Ernő festőművésztől, melyre még ma is nagyon büszke, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint, ha a tanítómester most megnézné az alkotásait, azt mondaná, hát én nem erre tanítottalak. Talán a régi mester tiszteletére azért van itt a galériában portré is, méghozzá mai politikusok arcképe, mellyel egy kis aktualitást is belecsempészett a festészetébe.

 

Természetesen a Cinke közösség nem jött üres kézzel, nagyszerű ajándékot is hoztunk, mégpedig Lénárd József pécsi költő, Laci bácsihoz írt versét, melyet saját maga szavalt el. Laci bácsi meghatottan köszönte meg ezt a gesztust és nagy örömünkre kifejezte abbéli szándékát, hogy a Cinke művészeti csoporthoz szeretne csatlakozni.

A beszélgetés után a jelenlévő Cinke tagok, egy rövid, rögtönzött, de nívós irodalmi műsort adtak elő. A költemények elhangzása után mindenki nyugodtan megtekinthette a kiállítást és a leg szakavatottabb vezetőtől kérdezhettek a festményekről.

 

Ismét egy nagyon tartalmas és élményekben gazdag délutánt töltöttünk el együtt. Nagyon köszönjük Futó László Pálnak a meghívást, és mindenkinek ajánljuk a kiállítás megtekintését.