Kultúra archívum
hetvege.2Remekül sikerült a Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület ünnepi hosszú hétvégéje! Minden napra jutott valamilyen program, ahol társszervezőként, komoly események részesei voltunk.
Szombaton mindjárt két helyszínen is jelen voltunk.
A Gyükésiek Öntevékeny Köre Egyesület már évek óta sikeresen rendezi meg a Gyükési Kápolna Napok programsorozatot. Egyesületünk, ahogy már jó néhány éve, idén is társszervezőként kapcsolódott a munkába. A szombati nap a CINKE Népfőiskola keretében zajlott. Fő hangsúlyt a helyi hagyományok, szokások felelevenítése, megismerése, ápolása kapta, a korosztályok együttgondolkodása mentén. Sor került a Hegy Pitéje, a Hegy Bora, a Hegy Szörpje versenyre és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadásra, eszmecserére, tapasztalatok megosztására. Boczán Béla hangszerkészítő a rá jellemző lelkesedéssel ismertette meg a jelenlévőket a népi hangszerek világával. Lakatos Mária (Pötyi) pedíg ismert dallamokat csalt elő a gitárjából. Este a Gyükési Filozófusok Köre beszélgetésre került sor.
hetvege.1hetvege.3hetvege.4
 
 
 
 
 
 
Ezen a napon egy másik helyszínre is hivatalosak voltunk. Délután egy figyelemfelkeltő flashmobot, villámcsődületet tartottunk melynek célja a helyi hagyományok átörökítésének fontossága az idősebb korosztály tagjaitól a fiatalság felé. Különösen nagy jelentősége van ennek a folyamatnak a kisebbségi népcsoportok körében, ahol nagy a veszélye annak, hogy a rájuk jellemző hagyományok idővel elvesznek.
Vasárnap folytatódott a Gyükési Kápolna Napok programsorozat, mely napon ismét a „villámcsődület”, mint a megszólítás hatékony eszközével éltünk, a helyi hagyományok, a Szent Bertalan ünnephez tartotó keresztény szokások, a búcsú felelevenítésével, megismertetésével közösségépítő célzattal.
Részletesebben a programokról honlapunkon olvashatnak: civilhaz.origo-haz.hu.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018