Egészség

Csak egészség legyen! - mondták az őseink is. Nem kell hozzá magas műveltség, hogy az ember tudja, hogy mi a legnélkülözhetetlenebb az életben, s ennek birtokában tervezhesse további céljait, létét.

Az Origó - Ház Egyesület öt alapelemének egyike az Egészség program. Ennek fő gerincvonala az emberek egészségtudatos szemléletének formálása. Az Egészség program keretében szervezünk: önkéntes véradó napokat ingyenes vérnyomás és vércukorméréssel; tanfolyamokat, tájékoztatókat - betegség megelőző tanácsadással. Mindezt tesszük annak érdekében, hogy életvezetési, étkezési, sport, gyógyászati témákban is sok érdekességgel gazdagodjunk, napi használatra való ötletekben is osztozhassunk a meghívott szakmai és civil előadóinkkal. Foglalkozunk még parlagfű irtással, sporttal, túra útvonalak ismertetésével és egyéb egészséghez kapcsolódó tevékenységekkel. Ezek közül három témakört mutatunk be kicsit részletesebben: a véradást, betegségek megelőzésének lehetőségét valamint sport tevékenységünket.

- VÉRADÁS: Aki vért ad, egyszerre 3 embert menthet meg! Ráadásul frissül a vér is. Álljon itt a Magyar Vöröskereszt tájékoztatójából pár lényeges dolog, amit a véradásról tudni kell:

Hazánkban több mint 50 éves a szervezett vérellátás. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják a gyógyulásra váró betegek. Nap, mint nap újabb és újabb donorokra van szükség!

Mi a véradás? Az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget, más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

Ki adhat vért? Mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét és még nincs 65 éves

Hányszor lehet vért adni? Nők évente háromszor, férfiak évente ötször

Mennyi vért vesznek le? 4,5 decilitert és egy keveset a kivizsgáláshoz

Mit kap a véradó? Orvosi kivizsgálást, biztonságot: aki segít, annak segíteni fognak, kalóriapótló uzsonnát, hogy szervezete pótolja a levett vért

Hogyan történik? Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt 1 kérdőívet egészségügyi állapotáról. Elfogyaszt 1-2 pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szervezetébe. Laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik, megmérik a vérnyomást Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, aztán még 5 perc pihenő. Uzsonna következik, hogy legyen kalória a vér újratermeléséhez a szervezetében.

"Az a kis szúrás, ami ér semmi ahhoz képest, mint amekkora segítséget nyújt másoknak.."

Az Origó - Ház kiemelten fontosnak tartja, hogy segíthessen másoknak, és az eddigi tapasztalatokra építve abban az esetben, ha elég jelentkező jön össze, újra és újra megrendezi az Origó - Házban a helyi véradást. A lakókörnyezeten belül is, gyorsan, kényelmesen lebonyolítható ez a nemesítő tett.

- BETEGSÉG MEGELŐZÉS: Mindannyiunk teste arra hivatott, hogy kb. 130 évet érjen meg. Szokásainktól függ, hogy egészségesen öregszünk-e meg, vagy betegség, korai halál lesz az osztályrészünk. Minden bosszúság, mindenfajta stressz, minden nem természetes táplálék, minden természetellenes, és életidegen magatartás lecsíp egy keveset életünk "bankszámlájáról." Ezzel, ugyanakkor a betegségek, és a szenvedések alapjait is megteremtjük. Az a legszebb az egészben, hogy bármikor leállíthatjuk, és visszafordíthatjuk a folyamatot! A természetellenes életmódnak két oka lehet: a tudatlanság és a hanyagság. Mindkettő bármikor megszüntethető! És a belátás az egyetlen hatékony orvosság! Sokan azonban gyógyszert szednek a fájdalom ellen, és ha a fájdalom elmúlik, azt képzelik, hogy egészségesek. Mi is a betegség? Ha nem vagyunk összhangban önmagunkkal és az élettel! A betegségek három nagy területe és azok kísérő tünetei:

Ásványianyag-hiányos megbetegedések: csontritkulás, érelmeszesedés, fogszuvasodás, hajhullás, lágyéksérv, parodontosis, porckorong problémák, ráncok, visszér.

A kiválasztással összefüggő megbetegedések: akne, allergia, ekcéma, furunkulus, gennyes mandulák, lábizzadás, lábszárfekély, lepedékes fogak, neurodermatitis, pikkelysömör.

Lerakódásos megbetegedések: arthrosis, epekő, érelmeszesedés, fogkő, hólyagkő, köszvény, öregségi foltok, reuma, szélütés, vesekő.

A gyógyulás a tökéletes jó közérzet és az igazi egészség helyreállítása minden téren. Az valódi egészség nem csupán azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem valódi elevenséget, életerőt, életörömöt jelent! A testünk önmagát tisztító, és fenntartó organizmus, amely meg tudja gyógyítani magát, ha mi nem zavarjuk meg ebben. Az emberek csupán 3%-a hal meg végelgyengülésben, a maradék 97% halálát a helytelen életmód okozza!

Ismerős az a szólásmondás, hogy "Azzá válsz, amit eszel." Egy régi kínai
mondás szerint, 3 fehér méreg van. A só, a cukor és a liszt. Mindhárom anyag rendszeres, ill. túlzott fogyasztása olyan mellékhatásokkal jár, s akkora terhet ró a szervezetre, hogy nem is képzeljük! A megoldásokat keressük, ne a kifogásokat! Más is beleesik a csapdába, hogy csak néhány dolgot változtat az étkezésben, s úgy gondolja, hogy "mindent megtett az egészségéért", csak nem érti, hogy miért nincs látszata?! Több szempontot is figyelembe kell venni! Napi hányszor, mit, mennyit, hogyan elkészítve, fogyasszunk, hogyan rágjunk, mellette a mozgás, és a légzés technikája sem mellőzendő! A vitaminok, nyomelemek napi bevitele, pótlásának nélkülözhetetlensége! Mindent, teljességében kell kezelni, mert a helyi apróbb beavatkozások csak ideig-óráig kínálnak megoldást. Mindig az okot kell felkutatni!! Azt az előidéző okot, hogy mi miatt bomlott fel a természetes egyensúly, hogyan lehet mielőbb visszafordítani a nem kívánatos állapotot. Nem véletlen, a POTE Orvosi karán megalakult a Holisztikus gyógyászati képzés, ami egy betegség esetén globálisan az EGÉSZ EMBERT veszi vizsgálat alá.
- SPORT: Napjainkban Pécsett pezsgő küzdősport élet folyik. Több helyen is folynak az edzések, többek között az Origó - Házban is, ahol eredményes versenyzők, többszörös Magyar bajnokok, Világkupa győztesek, amatőr Európa- és Világbajnokok edzenek igényes körülmények között, felkészült küzdősport oktató vezetésével.

Nekünk, pécsieknek és Pécs környékieknek meghatározó életkörülmény a Mecsek. Számtalan lehetőség kínálkozik rövidebb sétákra csakúgy, mint hosszabb, akár többnapos kirándulásokra: bakancsban, vagy akár két keréken. A Kelet - Mecsek fantasztikus erdőségei, megbúvó csodaszép kis falvai nemcsak túrázáshoz, sétákhoz, de kerékpározáshoz is ideális helyszínt biztosítanak. A türelmes és ügyes természetjárók ritka, és sok esetben védett állat- és növényfajokat is megcsodálhatnak. Az erdő és a harapni valóan friss levegő pedig egyszerűen varázsol: kisimítja belőlünk a felgyorsult világunkban oly megszokottá váló stresszt, újra képessé tesz arra, hogy észrevegyük környezetünket, meghalljuk a madarak gyönyörű énekét, az erdei állatok neszezését, a fák sóhaját, a csendet. Olyan ajándék ez, amit nem lehet nem megbecsülni.

Az Origó - Ház Egyesület az Egészség programmal igyekszik olyan alkalmazásokat bemutatni, amivel könnyebbé teheti életünket, s ami a legfontosabb, amivel többet tehetünk az egészségünk érdekében!

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018