Kultúra archívum

Kultúra? Népfőiskola? Első hallásra távolinak túnik e kétféle tevékenység mely időről időre megjelenik az Origó-Ház programjai között.

Ám aki el szokott látogatni ide hozzánk, a Keleti városrészbe, már tudhatja, hogy nagyon is összefüggenek egymással, hisz a Népfőiskolai előadások keretén belül igenis a magyar kultúrához szorosan kötődő ismereteket, érdekességeket tudhatunk meg.

Nagy öröm számunkra, hogy az ide látogató közönségnek és a technika segítségével a bennünket hallgató és nézó érdeklődőknek hasznos és értékes tudást adhatunk át lelkes előadóink segítségé

Cs. Horváth Ilona már nem először járt nálunk, hisz emlékezhetünk még a Pécsi Zsinagógáról tartott előadására, ahol diák segítségével és hatalmas ismeretanyag birtokában vezetett minket a virtuális látogatáson. A bemutató egy sorozat első része volt, mely sorozatban a pécsi műemlék épületeket mutatja be számunkra.

A Népfőiskolai előadás következő állomása nem más, mint Pécs egyik legjellemzőbb épülete a Gázi Kászim pasa Dzsámija. Egy olyan korba röpültünk vissza, mely városunk hagyományaiba, építészetébe, kultúrájába mélyen beépült.

Az előadást ismét diavetítés fűszerezte, mely segítségével képekben is megtekinthettük ezt a csodás építményt. Ez a vetítés azonban tényleg csak kiegészítés gyanánt futott, hisz Ilona olyan hatalmas tudásanyag birtokában van, és a tudását olyan színesen adja át, hogy képek nélkül is lelki szemeink elé varázsolta ezt a műemléket, és a mondókájába beleszőtt történetekkel visszaröppenhettünk az 1500-as évekbe.

Reméljük, minél hamarabb ismét körünkben köszönthetjük egy következő előadás keretében.

Cs. Horváth Ilona a Népfőiskola után csatlakozott az est második program pontjához a Cinke irodalmi körhöz, hisz Ő is költőcsapatunk oszlopos tagja. Nagy öröm, de a művészeti csoport vezetőjének Bartalovics Zoltánnak új kihívást jelent, hogy a kéthetente megrendezett Cinke-estek népszerűsége egyre nő és a sok irodalmárra egyre kevesebb idő jut, hisz köt minket az adásidő. Tehát Zoltánnak ezen túl nem csak költői, hanem szervezői rátermettségét is csillogtatnia kell.

Természetesen az egész Cinke csapat megegyezik abban, hogy ez egy igen kellemes gond.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018