Kultúra archívum

 

Látogatás Futó László Pálnál

A nyár utolsó napja sem maradt esemény nélkül az Origó-Ház Cinke kulturális programsorozatában.

A jól megszokott és kedvelt Origó-Házból kilépve, ismét jeles meghívásnak tettünk eleget akkor, amikor ellátogattunk Futó László Pál pécsi galériájába. 

A gyönyörűen berendezett, és a tárlathoz megfelelően felújítoot épületből kár lett volna a képeket kiragadni és elhozni hozzánk az Origó-Házba lévő kiállítóterembe.

A művész Pécsett született, itt érettségizett 1939-ben a Széchenyi István gyakorló reáliskolában. Három évig portrérajzolást tanult Gebauer Ernő festőművész magániskolájában. A soproni József Nádor Műegyetemen erdőmérnöki oklevelet szerzett 1943-ban. Államerdészeti szolgálat közben több évig Pécs város erdőmestere volt. 1956 után doktori és magántanári oklevelet szerzett a zürichi technikai főiskolán. Szabadidejében foglalkozott az Anaglyph festészettel. Képei saját zürichi galériájában állította ki, és megalapította a "Phanomen - Art" verlagot. Egy könyvet adott ki a térhatású festészetről. Mint a zürichi főiskola nyugalmazott tanára, mint kettős állampolgár 1995-ben visszatért Magyarországra, letelepedett Pécsett, a szülővárosában.

 

Az Apáca utcában lévő galériában egyedülálló térhatású festményeket láthatunk a kettőtől egészen a hat dimenziósig. Laci bácsi nagy örömmel és várakozással tekintett a rádiófelvétel elé és igazi házigazdává vált.

A szép számú látogató érdeklődve hallgatta Bartalovics Zoltán, a Cinke program művészeti vezetője által vezetett beszélgetést. Zoli, a tőle megszokott profizmussal, hozzáértéssel és felkészültséggel irányította a társalgást, aminek eredményeképpen nagyon sok személyes dolgot is megtudhattunk Laci bácsi életéből és munkásságáról.

Megtudhattuk, hogy a pályája elején még portréfestészetet tanult Gebauer Ernő festőművésztől, melyre még ma is nagyon büszke, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint, ha a tanítómester most megnézné az alkotásait, azt mondaná, hát én nem erre tanítottalak. Talán a régi mester tiszteletére azért van itt a galériában portré is, méghozzá mai politikusok arcképe, mellyel egy kis aktualitást is belecsempészett a festészetébe.

 

Természetesen a Cinke közösség nem jött üres kézzel, nagyszerű ajándékot is hoztunk, mégpedig Lénárd József pécsi költő, Laci bácsihoz írt versét, melyet saját maga szavalt el. Laci bácsi meghatottan köszönte meg ezt a gesztust és nagy örömünkre kifejezte abbéli szándékát, hogy a Cinke művészeti csoporthoz szeretne csatlakozni.

A beszélgetés után a jelenlévő Cinke tagok, egy rövid, rögtönzött, de nívós irodalmi műsort adtak elő. A költemények elhangzása után mindenki nyugodtan megtekinthette a kiállítást és a leg szakavatottabb vezetőtől kérdezhettek a festményekről.

 

Ismét egy nagyon tartalmas és élményekben gazdag délutánt töltöttünk el együtt. Nagyon köszönjük Futó László Pálnak a meghívást, és mindenkinek ajánljuk a kiállítás megtekintését.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Szervezetünk támogatói

 

EU zaszlo text CMYK hutamogatok

Pécs MJV. Önkörmányzata
Miniszterelnökség
Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Elnyert támogatások 2016.
Elnyert támogatások 2017
Elnyert támogatások 2018